Morwa Biała
Morwa Biała (Morus Alba, Pendula, Pendula Morus) obejmuje kilkanaście gatunków drzew i krzewów. W Polsce powszechnie jest uprawiana Morwa biała. Małe drzewo o silnie zwisających gałęziach i parasolowatej, nieregularnej koronie, z liśćmi o zmiennym kształcie. Lubi stanowiska słoneczne, osłonięte, gleby lekkie, piaszczyste. Wykazuje dużą wytrzymałość na zanieczyszczenia powietrza. Kwitnie w maju. Owoce czarne a czasami białe, podobne do jeżyn do długości 3 cm, są bardzo smaczne, można z nich wykonać powidła. Morwa była uprawiana głównie ze względu na jedwabniki, których gąsienice żerują na liściach tego drzewa. Jednoroczne gałązki używane są w plecionkarstwie. Korę i liście używano do farbowania. Z liści parzono herbatki, a z jej kory Chińczycy wytwarzali papierowe pieniądze.
Twardziel czerwono-brązowa do złocisto-brązowej. Trwałe drewno ciężkie i twarde, odporne na grzyby, można je politurować oraz lakierować. Trudne do obróbki, ze względu na łatwe pękanie lecz nadaje się do toczenia. Po parzeniu można je giąć, dobrze się poleruje, szlifuje. Stosuje się je do wykonania oklein, wyrobu mebli a także galanterii drewnianej. Wykorzystuje się w przemyśle bednarskim, budownictwie wodnym i lądowym.