Berberys

Berberys pospolity lub zwyczajny znany też pod nazwami kwaśnica pospolita, kwaśniec (Berberis) rodzaj krzewów dochodzących do 3 metrów wysokości, do których należy około 450 gatunków.berberis julianae W Polsce rośnie dziko tylko berberys pospolity. Krzewy o ozdobnych liściach lubią stanowiska słoneczne. Ozdobna roślina ze względu na czerwone liście wiosną, żółte kwiaty w maju oraz owoce jesienią. Czerwone owoce pojawiają się latem a jesienią dojrzewają, stanowią pokarm dla ptaków. Świetnie sprawdzają się jako żywopłoty, a ze względu na ciernie mogą stanowić naturalną ochronę. Berberys Julianny ma długie i ostre ciernie a liście wąskie i ciemnozielone. Liście, korę i korzenie stosowano już w starożytności w celach leczniczych, do wytwarzania barwnika, a sok z owoców do wytwarzania atramentu. Dawniej drewno wykorzystywane było w stolarstwie i tokarstwie. W naszych czasach dojrzałe owoce stosuje się do wyrobu kosmetyków, jako dodatek do herbaty lub na przetwory, wina, nalewki. Nazywany bywa „polską cytryną”, ze względu na właściwości uspakajające i przeciwgorączkowe.